Markku Haapasalmen juhlapuhe
1.2.2018 16:03 Uutiset / Urheilugaala Keski-Pohjanmaa

Hiihtoliiton puheenjohtaja Markku Haapasalmi piti urheilugaalan juhlapuheen

Markku Haapasalmen juhlapuhe Keski-Pohjanmaan UrheiluGaalassa 27.1.2018:

Arvoisa Gaalayleisö, hyvät naiset ja herrat/Ärade Galapublik, mina damer och herrar

Minulla on suuri ilo ja kunnia olla juhlapuhujana Keski-Pohjanmaan kymmenennessä Urheilgaalassa. Kiitos kovasti kutsusta ja luottamuksesta.

Det är en stor glädje och äran för mig att halla ett festtal in den här tionde Idrottsgalan i Mellersta Österbotten.

Keski-Pohjanmaa ja erityisesti Kokkola on minulle tuttua jonkin verran työn puolesta ja myöskin jalkapallokentiltä. Kokkolassa olen pelannut kauan sitten monet matsit niin Seinäjoen Palloseuran kuin Kaskö Idrottsklubin paidassa.

Valtakunnallisessa Urheilugaalassa runsas viikko sitten oli jälleen kerran hieno tunnelma.

Näin Hiihtoliiton edustajana oli tietenkin erityisen innostavaa, kun sekä Vuoden Urheilija Iivo Niskanen ja Vuoden Valmentaja Olli Ohtonen ovat oman liiton miehiä.

On hieno asia, että myös maakunnissa järjestetään näitä urheilugaaloja. Tämä on maakunnan urheilijoiden ja heidän taustavoimiensa yhteinen juhla – tämä on Teidän kunniaksenne ja kiitokseksi järjestettävä juhla.

Suomen kansa on edelleen urheilukansaa. UrheuluGaalan katsojaluvut olivat taas huippuluokkaa. Urheilua seurataan aktiivisesti eri medioista. Urheilulla ja liikunnalla on tärkeä rooli ja merkitys yhteiskunnassa. Mihin Suomi sitten tarvitsee urheilua – tällaistakin toki kysytään.

Viime aikoina on keskusteltu yhä syvemmällä rintaäänellä liikkumattomuuden aiheuttamista kustannuksista. Tutkimusten mukaan liikkumattomuuden kielteiset terveysvaikutukset vastaavat tupakan- ja alkoholin haittavaikutuksia.

Hesari otsikoi viime viikolla tammikuun lopussa Jyväskylän Yliopistossa tarkastettavasta Jaana Karin väitöskirjatutkimuksesta, jonka mukaan liikunnalliset lapset menestyvät paremmin koulussa ja työelämässä kuin liikuntaa harrastamattomat lapset. Liikunnallisilla lapsilla ja myös aikuisilla on parempi terveys ja sen myötä vähemmän sairauspoissaoloja niin koulusta kuin töistäkin.

Toinen selittävä tekijä on sosiaaliset suhteet. Kun lapsi liikkuu, se kehittää hänen sosiaalisia suhteitaan ja verkostojaan. Näillä taas on iso merkitys työnhakuprosessissa ja ylipäänsä siinä, millä tavalla ihminen eri tilanteissa toimii. Jaana Kari toteaa, että työnantajat voivat nähdä liikuntaa harrastavan ihmisen motivoituneena, kunnianhimoisena ja tuotteliaana työntekijänä ja palkkaavat ennemmin sellaisen henkilön, joka kertoo harrastavansa liikuntaa.

Kaikkein korkeimmalle huipulle pääsee vain pieni prosentti urheiljoistamme. Kaikista ei todella tarvitsekaan tulla huippuja. Joka tapauksessa jokainen urheilu-ura antaa paljon sellaisia taitoja, joita harva koulu opettaa. Tavoitteellisuus, paineiden ja pettymysten käsittely ja -hallinta, kurinalaisuus ja sitkeys ovat tärkeitä taitoja jokaisen elämässä.

Urheilua tarvitaan esikuvana, yhteisöllisyyden tuottajana sekä henkisen ja fyysisen hyvinvoinnin välineenä. Huippu-urheilijoidemme hienot saavutukset kannustavat nuoria urheilun ja liikunnan pariin. Ajatellaanpa suhteellisen tuoretta esimerkkiä koripallosta:

Susijengin hienot pelit omissa kotikisoissa ovat lisänneet koripalloa harrastavien lasten ja nuorten määrää ympäri Suomen.

Hyvät urheilun ystävät – Bästa idrottsvänner

Erityisesti huippu-urheiluun panostaminen asetetaan aina silloin tällöin kyseenalaiseksi.

Ja kuitenkin suomalaisten urheilijoiden tuodessa mitaleita arvokisoista, moni vannoutunut urheilun vastustajakin on iloinen. Tämän nähtiin mm. viime talvena Lahden MM-kisojen yhteydessä. Huippu-urheilu on hyvää viihdettä, urheilumenestys on kansakuntaa eheyttävä ja ihmisten hyvinvointia ja mielihyvää kohentava asia. Urheilu on iso yhteisöllisyyttä lisäävä tekijä myös paikallistasolla. Pyhäjärven Pohdin hiihtojoukkueen viestimenestys, Kokkolan Palloveikkojen mahdollinen nousu Veikkausliigaan tai Haapajärven oman pojan Tero Seppälän nousu olympiajoukkueeseen ovat varmasti omiaan nostamaan paikkakunnan profiilia ja tunnelmaa.

När finska skidåkare tog fem medaljer I fjol I VM I Lahtis var det en stor glädje för hela Finland.
Bra framgång I idrott ökar gemenskaplighet och belåtenhet på alla nivåer I samhället.

Aivan erityisenä Keski-Pohjanmaan menestystarinana on perinteikäs, suorastaan legendaarinen Maakuntaviesti. Esimerkiksi viime vuoden viesti Vetelissä oli mahtava tapahtuma, jossa yleisöäkin oli lähes 4000. On ison kiitoksen aihe, että olette tässä maakunnassa kyenneet säilyttämään tämän tapahtuman niin elinvoimaisena.

Jag är säker på, att i morgån I Nykarleby kan vi njuta av fina stämningen och hårda kamp när 47 lag kämpar I Landskapstafetten.

Urheilu on merkittävä tekijä myös taloudellisesta näkökulmasta. Liikuntasektorin kansantaloudellinen merkitys on opetus- ja kulttuuriministeriön laskelmien mukaan laivanrakennusteollisuuden tasoa, siis miljardiluokkaa. Tämän lisäksi voidaan täydellä syyllä sanoa, että hyväkuntoinen kansa on merkittävä kilpailuetu. Työurien pidentämisen näkökulmasta on tärkeää, että jokainen ihminen pitää itsestään niin paljon, että tekee voitavansa oman kuntonsa hyväksi. Sehän on suorastaan positiivinen kansalaisvelvollisuus, joka lisää omaa- ja koko yhteiskunnan hyvinvointia.

Miten saamme vielä suuremman osan kansasta liikkumaan. Kaikki lähtee luonnollisesti kodista. Vanhempien oma esimerkki ja kannustus on kaikkein tärkein tekijä. Koululla on luonnollisesti iso rooli lasten kasvaessa. Kolmannen sektorin merkitys tulee kasvamaan entisestään hyvinvointipalvelujen tarjoajana.

Urheiluseuroissa tehdään mittaamattoman arvokasta työtä lasten- ja nuorten liikunnan ja urheilun eteen.

Täällä Keski-Pohjanmaallakin on noin 300 aktiivista urheiluseuraa ja niissä jäseniä yhteensä yli 50.000. Enemmän kuin joka neljäs keskipohjalainen kuuluu siis urheiluseuraan. Siinä on valtavan hieno voimavara tekemässä merkittävää työtä.

Me kaikki tiedämme myös ne haasteet, joita urheiluseuran toiminnan pyörittämiseen liittyy. Samoille ihmisille kertyy paljon tekemistä, nuoria pitäisi saada enemmän mukaan, talous on tiukalla jne.

Mielestäni yhteistyötä kuntien kanssa pitää tiivistää entisestään. Kuntien taloustilanne on haastava ja siksi tiiviimpi yhteistyö urheiluseurojen ja kuntien välillä voisi parantaa molempien osapuolten toiminnan laatua, kustannustehokkuutta ja vaikuttavuutta.
Keski-Pohjanmaan Liikunta ry:n toiminta-ajatus ja missio on edistää Keski-Pohjanmaan hyvinvointia ja terveyttä liikunnan ja urheilun avulla. Se on juuri sitä työtä, mitä olen edellä peräänkuuluttanut. Se tekee hienoa työtä seuratoiminnan kehittämisessä ja tukemisessa. Myös kuntayhteistyö on oleellisena osana sen strategiassa.

Suomen Hiihtoliitto on näkyvimmältä osaltaan huippu-urheiluliitto. Me teemme kuitenkin paljon muutakin. Meidänkin strategiassamme on seuratoiminnan kehittäminen nostettu isoon rooliin. Me tuotamme seuroille mahdollisimman valmiita tuotepaketteja ja jaamme parhaita käytäntöjä, joita olisi mahdollisimman helppo ottaa käyttöön eri kehitysvaiheessa olevissa seuroissa. Myös lumiolosuhteisiin panostaminen on vahvasti agendalla. Suomeen pitäisi saada vielä lisää säilöttyyn lumeen perustuvia ensilumenlatuja, jotta Suomen hiihtoa rakastava kansa pääsisi mielilajinsa pariin aikaisemmin ja useammalla paikkakunnalla.

Tähän loppuun vielä muutama sana urheilujohtamisesta. Kaikessa toiminnassa johtamisella on iso merkitys. Niin on myös urheilussa kaikilla tasoilla. Hyvin johdettu urheiluseura houkuttelee mukaan aktiivisia toimijoita. Hyvään urheilujohtamiseen kuuluu mm. avoimuus, luottamuksen rakentaminen, kentän ihmisten kuunteleminen ja arvostaminen, aktiivinen vuorovaikutus sidosryhmien kanssa, kurinalainen taloudenhoito ja selkeä tavoitteiden asettaminen.

Urheilussa pitää olla intohimoa, mutta se pitää kohdistaa itse urheiluun. Taloutta ja toiminnan organisointia pitää johtaa faktoihin perustuen rationaalisesti. Meidän pitää saada urheilujohtamiseen samanlaista määrätietoisuutta kuin urheilijat noudattavat omassa valmentautumisessaan.

Hyvät ystävät – Bästa vänner

Urheilu on liikuttavan hieno asia, joka tarjoaa sykähdyttäviä hetkiä, onnistumisen riemua ja toki pettymyksenkin kyyneleitä. Urheilu on kuin elämä itse olematta kuitenkaan koko elämä.

Tänään on kiitoksen aika, on palkitsemisen aika, on aika iloita vuoden saavutuksista ja juhlia niitä.

Idrott har get och ger oss rörande känslor, glädjen att lyckas och också besvikelser.
Idrott är som livet själv utan att vara hela livet. I dag är det tid att tacka och belöna och jubilera.

Haluan omasta puolestani kiittää Teitä kaikkia omistautumisesta siihen arvokkaaseen työhön, jota teette vuodesta toiseen urheilun hyväksi. Kiitos myös tästä hienosta urheilugaalasta jo etukäteen ja parhaat onnitteluni kaikille tänään palkittaville.

Jag tackar Er alla för det fina arbetet, som NI gör och tack för den här Idrottsgalan.
Jag vill också gratulera alla Er som blir belönade I kväll.
Jag önskar Er alla glädjen att lyckas också under det här året.

Ha det roligt I kväll!

Toivotan Teille jokaiselle voimia ja onnistumisen iloa tänäkin vuonna ja oikein hauskaa iltaa.


   
Urheilugaala Keski-Pohjanmaa
«  Helmikuu   »
Ma Ti Ke To Pe La Su
 
 
 Tapahtumat
 
 Aikajanatapahtuma
 
 Äänestys
Kategoriat